Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

"ΠΕΝΗΝΤΑ ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΚΡΙ"

Γράφει η Ζωή Κέσκο.


                         "ΠΕΝΗΝΤΑ ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΚΡΙ"

 

Πόσα πρόσωπα μπορεί να διαθέτει ένας άνθρωπος; Την απάντηση δίνει η El Jmaes, στην τριλογία των βιβλίων της " Πενήντα αποχρώσεις του γκρι". Η ηδονή κι ο σαδισμός, χωρίζονται σε μια διακριτή γραμμή στα βιβλίατης.

Κεντρικοί ήρωες. ο πολύπλοκος Κρίστιαν και η απλή και ντροπαλή Άνα. Η αφήγηση πρωτοπρόσωπη, και ο χρόνος ενεστώτας. Σα να διαβάζουμε το ημερολόγιο της Άνας. Γινόμαστε ένα με το βιβλίο. Τη στιγμή που το διαβάζουμε τα πάντα διαδραματίζονται μπροστά στα μάτια μας. Χρησιμοποιεί μερικές αναδρομές και μας πηγαίνει βόλτα στο κοντινό παρελθόν, ιδιαίτερα στο τρίτο βιβλίο.

Και τα τρία βιβλία της, εξάπτουν τη φαντασία με τις ανατριχιαστικές της περιγραφές σε ό,τι κι αν έβλεπε μπροστά της. Είτε ήταν άνθρωπος, είτε κτήρια, είτε φυσικό περιβάλλον, είτε ήταν ένας από τους χαρακτήρες του Κρίστιαν.

Ο έρωτας, ο πόθος, ο κίνδυνος και ο έλεγχος, η ζήλια και ο πλούτος, όλα δίνονται με διαφορετικό νόημα. Ο φόβος κυριαρχεί σε όλα τα επίπεδα. Το παρελθόν στοιχειώνει τους πρωταγωνιστές, και το μέλλον τους θεωρείται αβέβαιο. Το τέλος κάθε βιβλίου ανατρεπτικό. Το τέλος της τριλογίας των βιβλίων αναμενώμενο.
 
Έχουν και οι δύο ν' αντιμετωπίσουν κάτι. Η Άνα την πολλαπλή προσωπικότητα του Κρίστιαν, τη ζήλια της και το "κοκκίνισμά" της. Ο Κρίστιαν προσπαθεί ν' αντιμετωπίσει τους φόβους του γαι το παρελθόν, τη "δυνατή" προσωπικότητα της Άνας, που τη διαχειρίζεται, αλλά πάνω απ' όλα τον ίδιο του τον εαυτό.



Όποιος θελήσει ν' ανακαλύψει τον εαυτό του, να μάθει να διαχειρίζεται τον εαυτό του, να διεγύρει τη φαντασία του, τότε αυτή η τριλογία φαντάζει στα μέτρα του...!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου